boeken-160-160

logo-160-160tosca-160-160

Eerste druk 2009
Gebonden met zwart-wit
illustraties van Elly Hees
258 bladzijden
ISBN 978 90 475 0880 9
Uitgeverij van Goor

Stel je voor. Je heet Goos Guts, je bent doodnormaal en je woont in het saaiste dorp van de wereld. Op een dag loop je je slaapkamer binnen, je ruikt iets vies, kijkt rond, en je ziet ineens een mummie in je bed. Wat doe je dan? Ja, je schrikt je rot, natuurlijk. En dan doe je je ogen dicht, je telt tot tien en dan is hij weer weg.
Maar stel je nou eens voor, hè, dat die mummie daar na die tien tellen nog steeds ligt… En na twintig tellen ook…! Wat doe je dan?

Goos keek ademloos toe. Eindelijk was zijn vader bij het laatste laagje. ‘Pincet,’ zei hij, alsof hij een chirurg was en Goos de operatiezuster. 
Goos pakte gauw het pincet uit de verbandtrommel en zijn vader pakte het laatste strookje ermee vast. ‘Oke, daar gaan we,’ zei hij. ‘Misschien valt het mee.’ Toen tilde hij het laatste flapje op.
Het viel niet mee. Ze schrokken zich zelfs het apezuur.
‘Plofzak Drollemans, die krijgt later nooit verkering,’ fluisterde Klaas.
‘Ontzettend,’ griezelde Goos.

wie100 wat100 waar100 meer-100-100winkel100

Verscheen in 2010
Klik op het boek
voor meer informatie

Dummie is dolblij! Na een spannende reis is hij terug in Egypte om samen met Goos en Klaas het graf van zijn vader, farao Achnetoet, te zoeken.
Vol goede moed gaan ze op pad. Maar Egypte is na vierduizend jaar helemaal veranderd en het graf van Achnetoet is nergens te vinden. Dan gebeurt er iets verschrikkelijks en plotseling zijn Goos en Dummie in groot gevaar…

Met een juichkreet sprong Dummie uit de auto, rende naar de piramide en begon te klimmen.
‘Hé, mag dat wel?’ riep Klaas. ‘Dúmmie!’
Dummie draaide zich om, stak zijn handen in de lucht en schreeuwde het uit. ‘Maashi! Ik ben er! Mijn land! Mijn land is er nog! Ik ben terug! Ghoera!’ Als een dolleman sprong hij van de ene steen op de andere. ‘Ghoera! Darwishi Ur-Atum Msamaki Minkabh Ishaq Eboni is terug!’

wie100 wat100 waar100 meer-100-100winkel100

Verscheen in 2011
Klik op het boek
voor meer informatie

Dummie neemt een besluit: Als hij niet groot kan worden en ook geen koning, wil hij in ieder geval net zo beroemd worden als zijn farao-vader. Vol zelfvertrouwen gaat hij meedoen aan een bijzondere wedstrijd.
Maar ondertussen Goos heeft een ander plan. Ergens op aarde bevindt zich een geheimzinnig beeldje – de sfinx van Shakaba. Misschien kan dat machtige beeldje Dummie helpen. Goos moet en zal het vinden. Maar… waar is het? Bomkak Dinges! Toch niet op de bodem van de zee?

‘Dus ik word niet groot,’ zei Dummie.
‘Nee,’ antwoordde Goos eerlijk.
‘En ook niet koning.’
‘Nee.’ 
Goos wachtte ongemakkelijk af wat er nu zou komen.
‘Als ik word niet ghroot, en ik word ook niet koning…’
Dummie keek Goos strak aan, zijn gouden ogen stonden boos en verdrietig tegelijk. ‘Wat moet ik dan doen wel?’

wie100 wat100 waar100 meer-100-100winkel100

Verscheen in 2012
Klik op het boek
voor meer informatie

Maashi! Maashi! De klas van Dummie en Goos mag meedoen met een optocht! Op aanwijzing van Dummie maken ze met z’n allen een prachtige wagen van de Nijl. Maar tijdens de optocht gooit Anna-Lies roet in het eten. Er gebeurt iets verschrikkelijks en Dummie moet vluchten. Niemand weet waar hij is.
Goos, Klaas en Ebbie zijn radeloos. Waar kan Dummie zijn? Wie zal hem vinden? En… wat gebeurt er dán?

‘Goos!’ schreeuwde Klaas. ‘Goos! Goos! Kom nu!’ Er vlogen voetstappen de trap op, Klaas stoof Goos’ kamer binnen, greep zijn arm, sleurde hem naar de overloop en bijna vielen ze samen van de trap af.
De televisie stond aan.
En toen zag Goos wat hij niet meer had verwacht.
Dummie was op televisie.

wie100 wat100 waar100 meer-100-100winkel100

Verscheen in 2013
Klik op het boek
voor meer informatie

Gebouwen waarop je aan wolken kunt krabben? Een trein onder de grond? Een groene indiaan in het water? Maashi! Dummie en Goos zijn in New York! Als ze ook nog eens mogen meespelen met de honkballers van de New York Cobra’s, kan hun vakantie niet meer stuk. Maar dan raakt Dummie hun mascotte kwijt en plotseling gaat alles verkeerd…
Dat kan toch geen toeval zijn? Of is er iets heel anders aan de hand?

‘Dummie, hou je vast,’ zei Bart. ‘Jij gaat de komende weken als een gek schilderijen maken… en dan krijg jij je eigen expositie in New York.’
‘Is echt waar? Maashi! Maashi! Schilderijen mag in Nieuwe York!’ Dummie liet zich weer vallen en begon te dansen. ‘Nieuwe York! Nieuwe York! Nieuwe York!’ Toen bleef hij staan. ‘Wat is Nieuwe York?’

Tosca Menten ging speciaal voor dit boek op reis naar New York.

 

wie100 wat100 waar100 meer-100-100winkel100

Verscheen in 2014
Klik op het boek
voor meer informatie

Maashi! Dummie, Goos en Klaas mogen naar een sterrenwacht in Oostenrijk! Dummie is dolblij, want tussen de sterren woont zijn vader, koning Achnetoet. Goos wil net zo graag, maar Klaas ziet het juist helemaal niet zitten.
Eenmaal in Oostenrijk verloopt niet alles volgens plan. Ze leren wel skiën, maar ’s avonds is het steeds bewolkt. En als het eindelijk helder is, kan Dummie zijn vader niet vinden. Dan raken Dummie en Goos verzeild in een sneeuwstorm en er gebeurt een ramp.
Kunnen de sterren hen redden?
En wat is toch het geheim van Klaas?

Goos schrok zich rot. In een flits trok hij Dummie achteruit en ze ploften achterover in de sneeuw. Ongelovig staarden ze naar het gat op de plek waar Niklas net nog had gestaan.
‘Sirsar! Ghij zakt door ghrond in scheurtje!’ riep Dummie. ‘Niklas!’
Er kwam geen antwoord.
‘Niklas! Waar ben je! Níklas!’

Tosca nam Dummie mee naar Oostenrijk en maakte speciaal voor dit boek een jodelliedje vol herrie!

wie100 wat100 waar100 meer-100-100winkel100

Verscheen in 2015
Klik op het boek
voor meer informatie

Hoera! De koning komt op Koningsdag naar Polderdam en de klas van Dummie en Goos mag op het stadhuis de aubade zingen. Op de rommelmarkt vindt Dummie een oude trommel vol amuletten uit Afrika. Volgens de marktkoopman is die van een medicijnman geweest en zitten er nog geheime krachten in. Goos en Klaas geloven daar niks van, maar zodra Dummie gaat trommelen, vliegt het geluk hem om de oren. Als meester Krabbel ziek wordt, krijgen ze liefste invaljuf van de wereld en Dummie mag op Koningsdag onverwacht een hoofdrol spelen.
Maar dan verdwijnen de amuletten.
Opeens gaat alles mis. Hoe kan dat? Dat komt toch zeker niet door die trommel…?

Opeens aarzelde Goos niet meer. Met een schreeuw pakte hij de trommel op, rende ermee naar de sloot en smeet hem erin. Met grote ogen keek hij naar het opspattende water. Ebbie kwam hijgend naast hem staan. ‘Wat doe je?’ vroeg hij.
‘Ik gooi dat ding weg! Hij is gevaarlijk,’ zei Goos. Hij pakte Ebbies hand en trok hem vlug achteruit.  

Verscheen in 2016
Klik op het boek
voor meer informatie

Eeuwenoude gebouwen, prachtige fonteinen en een wereldberoemde pizzabakker… Maashi! Dummie en Goos zijn in Rome!
Op de camping ontmoeten ze de schrijver Herman. Hij is op zoek naar de betekenis van een vreemde inscriptie. Die lijkt te gaan over de groene smaragd waarmee keizer Nero naar de gladiatorenspelen keek. Maar Dummie herinnert zich een heel andere smaragd, eentje uit zijn land! Zou die inscriptie misschien daarover gaan? Met de hulp van een oude priester en de zoon van de pizzabakker gaan de vrienden op onderzoek uit, tot ze belanden in ondergrondse gangen vol onverwachte geheimen…

Plotseling was alles gitzwart.
‘Rafael,’ gilde Goos. Hij deed zijn ogen wijd open maar zag niks. ‘Rafael! De lamp! Rafael!’
Voor hem klonk een geluid. ‘Rafael? Waar ben je?’
‘Blijf staan!’ siste Rafael.
Het geluid klonk harder, alsof er ergens nagels overheen krasten. Zaten hier misschien ratten?

Verscheen in 2017
Klik op het boek
voor meer informatie

Maashi! Dummie en Goos gaan op schoolreisje. In de dierentuin ontmoeten ze krokodillenverzorger Hamid en zijn lievelingskrokodil Toemsa. Tot Hamids verdriet moet Toemsa binnenkort verhuizen. Alleen een wonder kan dat nog tegenhouden. Kon Toemsa maar iets bijzonders doen tijdens de jubileumparade in de dierentuin. Maar krokodillen kun je niks leren. Of wel?
Toemsa blijkt een geheim te hebben en als Dummie dat per ongeluk ontdekt, is er opeens weer hoop. Samen met Goos en Hamid bedenkt hij een plan. Maar daar lijkt niet iedereen even blij mee te zijn. Op de dag van de parade gaat er iets afschuwelijk mis…

‘Kijk jongens. Dit is mijn vriend Toemsa,’ zei Hamid trots.
‘Plofzak Drollemans,’ mompelde Klaas. ‘Wat een griezel.’
‘Een knapperd, bedoelt u,’ verbeterde Hamid. ‘Hij doet geen vlieg kwaad en grijnst de hele dag.’
‘Is dat een grijns?’ Goos keek huiverend naar de halfopen bek waar Dummie en hij wel samen in pasten. Misschien grijnsde Toemsa wel omdat hij hen als lekker hapje zag.

Verscheen in 2018
Klik op het boek
voor meer informatie

Zon, zee en relaxte muziek? Maashi! Dummie en Goos zijn op Jamaica! Het eiland is prachtig en ze mogen ook nog eens meedoen met een piratenspel rond een geheime schatkist. Maar Dummie wil liever een eigen schat. Hij graaft de ene kuil na de andere, maar vindt niks. Dan stuiten Dummie en Goos per ongeluk op een eeuwenoude schatkaart. Plotseling is Dummie niet meer te houden… Hij moet en zal die schat vinden!

Goos trok het broze papier voorzichtig los en vouwde het open. Er stonden rotsen op en golfjes, en stippellijntjes en getalletjes. 
‘Het is een landkaart,’ zei hij verbaasd.
‘Gheef ghier,’ zei Dummie. Hij pakte het papier en hield het voor zijn gezicht. ‘Maashi!’ jubelde hij. ‘Is niet landkaart, Ghoos, deze is schatkaart!’