wat

win-reisje-oostenrijklogo-160-160tosca-160-160

Scarabee

Een scarabee is een mestkever. Het is dus gewoon een tor, en nog een viezerik ook, want hij heeft de gewoonte om een balletje poep voort te duwen. Dat bewaart hij om er later een eitje in te leggen. Uit het ei komt een larfje, dat leeft en eet van de mest. Het larfje wordt een pop en uit de pop komt een volwassen kever. Die kruipt uit het bolletje en vliegt weg (en moet volgens mij snel ergens gaan douchen!).
Kun je je voorstellen? Zie je een drol, komt er ineens een kever uit! Vroeger dachten ze ook echt dat deze kevers zo maar in poep groeiden! In het Oude Egypte was de scarabee een heilig dier.
Dummie heeft een gouden scarabee om zijn nek. Dat is de scarabee van Mukatagara, een machtige amulet uit de farao-kroon van zijn vader. Toen Dummie 4000 jaar geleden dood ging, heeft hij hem meegekregen in zijn graf.

Sarcofaag met mummie

Een mummie is een heleboel verband met een dood mens erin. Dat was in het oude Egypte een manier van begraven. Van tevoren werd het lichaam eerst behandeld. Er werden organen uit de buik gehaald, en het lichaam werd ingesmeerd met balsem. Als je belangrijk genoeg was, werd je in een sarcofaag gelegd, dat is een dure doodskist. En soms kreeg je nog een masker op. Door al die behandelingen bleef je langer ‘goed’, sommige mummies hebben na 4000 jaar nog steeds een huid en zelfs lippen. Die zijn dan inmiddels wel helemaal verdroogd, dus echt om te zoenen zien die er niet meer uit.
Dummie is zo’n mummie.

Hiëroglyfen

Hiëroglyfen kun je niet lezen. Nou ja, wij niet tenminste.
Het zijn geschreven figuurtjes uit het Oude Egypte, en niet zo’n klein beetje ook. Wij hebben 26 letters, de oude Egyptenaren hadden wel 750 tekens en kleine tekeningen van mensen, dieren, planten en dingen. Eén tekentje kon bovendien verschillende dingen betekenen: een gewoon woord, maar ook een klank of een naam. En dan werden ze óók nog eens alle kanten op geschreven: van links naar rechts of andersom, of van boven naar beneden. Eigenlijk is dat hele hiëroglyfenschrift één grote rebus! Kwestie van goed puzzelen dus.Niet zo gek dat de Egyptenaren het zelf ook ingewikkeld vonden. Alleen geleerde schrijvers konden het lezen en schrijven.
Dummie heeft een klein groen boekje met echte hiëroglyfen.

Scepter

In het Oude Egypte droegen koningen onder andere een scepter. Dat is een soort staf, als teken van macht. Denk maar aan het gezegde “de scepter zwaaien”: iemand die de scepter zwaait heeft het voor het zeggen.

Piramide

Een piramide is een vorm met een vierkante plattegrond en vier driehoekige zijden.
De piramides in Egypte zijn graven van farao’s.
In de enorme berg stenen bevinden zich grafkamers, in een daarvan staat een sarcofaag met de mummie van de farao.
De bekendste zijn de drie piramides van Gizeh, vlakbij Cairo.

Trappiramide

De oudste vorm van piramide-graf.
De trappiramide bestaat eigenlijk uit een aantal lagen die steeds kleiner worden, en daarom is het net een trap.
De oudste trappiramide staat in Sakkara, dat is een oud grafveld waar Egyptische koningen werden begraven.

Cobra

Een cobra is een grote gifslang. Achter zijn kop heeft hij ribben die hij uit kan zetten. Cobra’s komen voor in Afrika, en dus ook in Dummies land. Wie gebeten wordt door een cobra kan daaraan dood gaan.
Cobra’s zijn doof. Als ze bij een slangenbezweerder dansen, komt dat omdat ze de beweging van de fluit volgen.
In Dummies tijd hadden de slangen een eigen godin, Asp Arat. Als de Nijl begon te overstromen, vluchtten de slangen uit hun holen de woestijn in. Zo betekenden de vluchtende slangen de komst van nieuwe vruchtbare grond.

Vrijheidsbeeld

Het vrijheidsbeeld is een bronzen beeld in de rivier de Hudson bij new York. Het zegt welkom tegen alle bezoekers van de stad.

Sterrenbeeld Orion

Een sterrenbeeld is een groepje sterren.
Doordat de aarde scheef staat en ook nog om de zon draait, kun je sommige sterrenbeelden niet altijd zien. Orion kun je in Nederland alleen in de wintermaanden zien. Hij lijkt op een zandloper. De grootste sterren in Orion zijn de rode reus Betelgeuze en de blauwe reus Rigel. De drie sterren in het middel worden de gordel van Orion genoemd.
Onder de gordel zie je bij heldere nachten de Orionnevel, een soort wolk, die bestaat uit gas.

Telescoop

Een telescoop is een sterrenkijker.
In een telescoop zitten verschillende lenzen waarmee je de sterren kunt vergroten.
Grote telescopen staan meestal in een koepel in een sterrenwacht.

Sneeuwscooter

Met een sneeuwscooter kun je over sneeuw of ijs ‘rijden’.
Meestal zijn er aan de achterkant rupsbanden en kun je sturen met ski’s aan de voorkant.